Lutografie

Luto(rouw) grafie(vastleggen – De kracht van herinneren

Wij kunnen het rouwproces beter begeleiden en meer diepgang geven doordat wij o.a. werken met het online rouwprogramma Lutografie, aangevuld met mijn persoonlijke begeleiding, met of zonder de paarden en/of honden. Lutografie is een online rouwprogramma dat je helpt bij het rouwen na verlies van een dierbare. Vanuit opdrachten werk je aan een eigen rouwboek om zo een nieuwe relatie aan te gaan met het voorbije en het veranderde leven.

Wat is lutografie?
Lutografie bestaat uit vier trajecten van elk zes maanden, opgebouwd langs de theorie van de rouwtaken. Elk traject bestaat vervolgens uit dertien sessies waarin je werkt aan een eigen rouwboek op basis van schrijf-, muziek-, teken-, bewegings- en zoekopdrachten (denk aan het vinden van een symbool of het uitzoeken van een kunstwerk).

De opdrachten maak je op de eigen computer, niemand kijkt mee. Aan het einde van het programma kan je jouw eigen rouwboek laten printen. Lutografie biedt zelfinzicht in jouw rouwproces. De therapeut vraagt en bevraagt, moedigt aan tot reflectie en geeft sturing waar dat nodig is.

Maar Lutografie is meer: naast de opdrachten bestaan de sessies uit visualisaties, meditaties, video’s, TEDtalks, artikelen, films en andere methodieken die relevant zijn voor dit werk. Daarbij hebben mensen toegang tot een Spotify muzieklijst over ‘afscheid’ en een boekenlijst die gemakkelijk gefilterd kan worden naar behoefte. Daarbij is er de mogelijkheid tot lotgenotencontact in de besloten ‘lutografen’ facebookpagina.

Lutografie is ontwikkeld door Leoniek van der Maarel, initiatiefnemer van Het Nieuwe Rouwen – innovatie in rouwbegeleiding en gebaseerd op 20 jaar ervaring als therapeut.

Bron: Leoniek van der Maarel – Het Nieuwe Rouwen